Misdaad

Topatlete Madiea G. krijgt 8,5 jaar cel voor drugssmokkel

De rechtbank in het Duitse Kleef heeft Madiea G. veroordeeld tot 8,5 jaar cel. De straf is hoger dan de 7,5 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Volgens de rechter is de hogere straf op z’n plaats omdat Madiea grote hoeveelheden drugs smokkelde.

Madiea G. barstte in tranen uit toen ze de uitspraak hoorde. Haar advocaat Norman Werner, die zich verbaasde over de hoogte van de straf, kondigde direct aan in beroep te gaan.

De topatlete werd in juni gepakt tijdens een routinecontrole aan de grens met tientallen kilo’s drugs in haar auto. Madiea dacht dat ze dopingproducten bij zich had, zo liet haar advocaat maandag in de rechtbank weten. “Als ze had geweten dat het drugs was, zou ze dit nooit gedaan hebben”, zei advocaat Werner.

Onder druk

De atlete, meervoudig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter, wilde haar prestaties verbeteren door verboden middelen te gebruiken. “Ze stond onder druk om te presteren, haar voorbereiding op deelname aan de WK verliep niet zoals gepland”, zei Werner. G. zou geen andere uitweg hebben gezien dan doping te gebruiken. De 27-jarige Amsterdamse wilde zelf geen antwoord geven op vragen van de rechter.

Duitse douaniers troffen bij een routinecontrole op 18 juni aan de grensovergang in de kofferbak ruim 13 kilo crystal meth en 43,3 kilo xtc aan. Ook zat 12.000 euro cash verstopt tussen kleren in de sporttas van de atlete.

Eis 7,5 jaar

De Duitse justitie gelooft het verhaal van Madiea niet. Daarom eiste de officier van justitie 7,5 jaar celstraf voor de Nederlandse topatlete. Het OM vindt dat G. zich schuldig heeft gemaakt aan invoer van drugs en betrokkenheid bij de handel daarvan.

De officier noemde het verhaal van de atlete ongeloofwaardig. Hij ziet G. als een koerier, die geweten moet hebben dat er grote hoeveelheden drugs in haar auto lagen. De atlete wilde niet zeggen wie de spullen in haar auto had geladen en waar ze die naartoe moest brengen. Ze zou in ieder geval onderweg zijn geweest naar een training in Düsseldorf. Tegen de douaniers had G. gezegd dat in de kartonnen dozen in de kofferbak sportschoenen zaten, maar vervolgens bleek het om drugs te gaan, aldus de getuigen.