Lifestyle & Entertainment

World Living Statues voor de allerlaatste keer, de stekker gaat er uit

Arnhem staat dit weekend in het teken van World Living Statues, het festival voor levende standbeelden. Het zal de laatste keer zijn dat het evenement plaatsvindt want de organisatie heeft besloten de stekker er uit te trekken. Het evenement ontstond in 1996 en trok in de hoogtijdagen jaarlijks 200.000 bezoekers.

De mensen achter de standbeelden blijven meestal strikt anoniem en verschuilen zich achter de mooiste kostuums. Zaterdag krijgen we een kijkje in de keuken. “Op het moment dat ik naar mijn beeld toeloop en één ben met mijn sokkel, dan begint het te kriebelen”, vertelt één van de levende standbeelden. “Je bent een beeld, maar we staan niet altijd stil. Als je een bedankje doet naar het publiek beweeg je, of een kushandje naar een mooie vrouw natuurlijk.”

World Living Statues stopt

Volgens de organisatie is het evenement iedere keer weer een groot succes. Vrijdagavond bijvoorbeeld, tijdens Statues by Night, kwamen er ondanks het slechte weer duizend mensen opdagen. Toch is het World Living Statues dit jaar voor het laatst. Organisator Robin Hagen heeft er geen trek meer in.

“Ik ben het gebedel helemaal zat,” legt Hagen uit. “Ik stop ermee omdat ik geen zin meer heb om elk jaar te vechten en leuren voor subsidies. Het zou best zo kunnen zijn dat ik denk: Heb ik dat goed gedaan? Maar ja, dat heb je wel vaker als je een beslissing neemt, dat je het niet helemaal zeker weet, maar dat je toch je gevoel volgt.”