Opmerkelijk

't Was een kwestie van geduld: Limburgs officieel erkend als regiotaal

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar woensdag is het Limburgs dialect erkend als officiële regionale taal. In de zuidelijkste provincie van Nederland zijn ze uiteraard maar wat trots op hun cultureel erfgoed.

“Natuurlijk zijn we er trots op. We zijn hier toch allemaal geboren en getogen, het is toch een apart stukje land”, zegt een fiere Limburger.

Limburgs proate

Een andere trots Limburger is minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Hij ondertekende vandaag in Venlo het convenant dat de Limburgse taal officieel erkent. Het Rijk en de provincie Limburg verklaren daarin samen te werken aan het stimuleren van het Limburgs als regionale taal.

Knops reageert in zijn beste Limburgs. “Veur Limburgers is ut ontzettend belangrijk dat Limburgs blief bestaon, det er ook in geïnvesteerd blief weere.”

“Dat met carnaval, mer ok in cultuurvormen, dat mensen ut blieve proate, dat ze ut ook schrieve en det ze een hoop lol met elkaar kinnen make in die taal. En dat ze dat kunnen overdrage aan hun kinjder en aan hun kleinkinjder”, vervolgt hij.

De schottelslet

Maar wat zijn nou typisch Limburgse woorden die de ‘Hollanders’ niet kennen? Veel Limburgers noemen gelijk de ‘schottelslet’. Opvallend genoeg is dat geen scheldwoord. Het betekent niets anders dan vaatdoekje.

Ook ‘kruutje’ (stroop), ‘babbelerke’ (snoepje) en ‘wuiske’ (die is niet helemaal honderd) worden genoemd. En als Limburgers afscheid nemen is het natuurlijk: haje!