Misdaad

'U heeft haar levend verbrand', Leon van M. moet vijftien jaar de cel in voor 'kofferbakmoord'

Verdachte Leon van M. (42) uit Brielle is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het vermoorden van Caroline van Toledo in 2005. De rechtbank in Rotterdam acht dinsdag bewezen dat hij degene was die de auto waarin Van Toledo lag met benzine in brand heeft gestoken.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte de vrouw met opzet en met voorbedachten rade omgebracht.

Betrokkenheid ontkend

Van M. heeft altijd stellig ontkend en gaat in hoger beroep, zei zijn advocaat na afloop. Het slachtoffer was na een overval in haar woning in Oostvoorne gekneveld in de kofferbak van haar eigen auto gestopt, waarmee de verdachte naar het recreatiegebied Kruininger Gors is gereden. Ook haar woning was in brand gestoken.

Uit onderzoek blijkt dat ze in haar auto levend is verbrand. Ook getuigen hebben verklaard dat zij later van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij haar in de kofferbak heeft horen gillen.

Doodsangsten

“U heeft het slachtoffer levend verbrand. Dat was met voorbedachten rade”, zegt de rechter dinsdag volgens Rijnmond. “Het slachtoffer moet in doodsangst hebben verkeerd. De nabestaanden hebben niet op een normale wijze afscheid van haar kunnen nemen.”

Lees ook: Waarom werd Caroline gedumpt in een brandende kofferbak?

Van M.’s advocaten hadden vrijspraak bepleit. De verdachte was al ruim een jaar uit voorarrest met een enkelband, maar moest verschijnen bij zijn proces en de uitspraak. Hij zei niets en is meteen vastgezet.

Opgelucht

De ouders, zus en andere naasten kwamen geëmotioneerd en opgelucht de zaal uitgelopen, schudden elkaar de hand en vielen elkaar en hun advocaat in de armen.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf tegen hem geëist. Maar deze straf vond de rechtbank te hoog, onder meer omdat het misdrijf veertien jaar geleden is gepleegd.

ANP