Politiek

Leger des Heils: 'Als we nu niets doen, krijgen we veel meer daklozen'

Als er nu niets gebeurt, zijn er volgend jaar veel meer daklozen dan de 40.000 die het CBS onlangs heeft berekend. Dat schrijft het Leger des Heils aan de Tweede Kamer.

Er moet “keihard” worden gewerkt aan goedkope woonruimte. Verder zou er ook moeten worden gewerkt aan een integrale aanpak van wonen, werken en begeleiding terug naar het gewone leven.

‘Bij korte opvang gaan mensen achteruit’

Het Leger des Heils ziet het liefst dat de kortdurende opvang (drie tot zes maanden) in Nederland sterk wordt geminimaliseerd. Daar gaan mensen eerder achteruit dan vooruit, stelt de hulporganisatie. Hun vermogen voor jezelf te zorgen vermindert.

Het perspectief ontbreekt en het is een ongezonde leefomgeving met veel prikkels. “Het is dan ook veel zinvoller om te voorkomen dat mensen op straat belanden en om, als het dan gebeurt, mensen weer een woning te geven.”

Lees ook: We doneren veel kleding aan daklozen, behalve één specifiek stuk

Probleemhuurders

De organisatie ziet ook dat er steeds meer probleemhuurders zijn voor wie goede hulpverlening ontbreekt. Deze mensen hebben te maken met een combinatie van problemen (zoals verslaving, schulden, afwijkend gedrag). Hierdoor hebben ze geen grip meer op hun leven en kunnen ze hun huis kwijtraken.

De hulp nu voldoet niet, zegt het Leger des Heils. Die is niet voldoende en wordt vaak ook nog in duur afgebouwd. “Om deze mensen weer op de been te helpen is bijvoorbeeld een paar keer per week begeleiding nodig zoals hulp met de post, rekeningen en instanties,” zegt een woordvoerster. “Maar in de praktijk wordt deze hulp veel te snel afgebouwd.”

Voor deze kwetsbare groep zijn goede afspraken nodig, om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. Het Leger des Heils wil dat departementen en gemeentelijke diensten hierin veel meer gaan samenwerken.

Lees ook: Bewoners sloopflats Capelle aan den IJssel zijn bang dat ze straks op straat staan