Buurt komt op voor Stadshout: lawaaiprotest in de Amsterdamse Pijp

Na bijna 30 jaar dreigt Stadshout Amsterdam, een populaire winkel en ontmoetingsplaats in de Pijp, te verdwijnen. De huur gaat namelijk omhoog. En niet zo’n beetje ook: de nieuwe eigenaar vraagt maar liefst 350% meer huur. Dat is absoluut niet op te brengen voor de winkeleigenaren. Maar de buurt komt in actie, vanmiddag is er een lawaaiprotest.

Mede-eigenaar van Stadshout Marijke Hogers zegt tegen Hart van Nederland geraakt te zijn door het voorgenomen protest: “Het schijnt echt wat te gaan worden. Er komt zelfs een fanfare en iedereen is opgeroepen in werkkleding te komen.” Zelf waren Marijke en haar partner Crisow te veel bezig met de huurverhoging en alles dat daarbij kwam kijken. “We waren en zijn er echt ondersteboven van. Maar dit protest is welkom, heel de buurt komt voor ons op.”

Breder dan alleen Stadshout

Volgens Marijke is het ook nog eens van een groter belang dan alleen voor haar winkel: “Ambachtswinkels moeten behouden blijven. Je ziet ze namelijk langzaam verdwijnen uit de stad. Dat is het grotere plaatje. Daar draait het om.” Helaas voor Marijke en Crisow is er niet zoiets als huurbescherming, want die is er voor bedrijven alleen de eerste tien jaar van hun bestaan. Wel is er steun vanuit de politiek. Vorige week kwam er een delegatie van politieke partijen langs bij de winkel. Daarbij onder andere de PvdA en de SP. Laatstgenoemde roept bij monde van Tiers Bakker ook actief op om deel te nemen aan het lawaaiprotest.

Bakker: “Ik krijg hier echt dagelijks telefoontjes over. Niet alleen over Stadshout, maar over veel meer ambachtsbedrijven.” Volgens hem zijn het vaak ‘snelle vastgoedjongens’ die dit soort panden opkopen. De ruimte komt dan ook vaak weer beschikbaar voor toeristische winkels. “Er verdwijnen steeds meer ambachtsbedrijven en dat is slecht voor de sociale cohesie” aldus de SP’er, die ook organisator is van het lawaaiprotest.

Gemeente kiest voor ambachtsbedrijven

In een telefonische reactie aan Hart van Nederland laat een gemeentewoordvoerder van Stadsdeel Zuid weten dat ze ambachtswinkels een warm hart toedragen. “Dit is echt heel belangrijk voor ons. Sterker nog, we hebben het bestemmingsplan aangepast. Tegenwoordig is een verhuurder verplicht, wanneer een ambachtswinkel verdwijnt, er een nieuwe ambachtswinkel in te laten trekken” aldus de woordvoerder.

Het protest is vanmiddag om 17.30 uur aan de Tweede Jan van der Heijdenstraat in Amsterdam.