Dieren

Koningspython ontsnapt uit woning: 'Als hij honger heeft pakt hij een vogeltje of rat'

In Cuijk is een koningspython ontsnapt uit een woning. De slang heet Clyde en is een wurgslang. Hij is voor mensen niet gevaarlijk, meldt de dierenambulance.

Medewerkers van de dierenambulance adviseren om niet zelf achter het dier aan te gaan, meldt Omroep Brabant. Als je de python ziet, kun je beter bellen naar de dierenambulance.

Koningspython kan bijten

Een koningspython is niet giftig maar kan wel bijten. “Als je gewoon rustig blijft zal hij dat niet doen”, verzekert een van de medewerkers. “Zo’n slang is banger van mensen dan mensen van slangen. Zo lang je hem niet op pakt of om je nek gaat hangen, is er niets aan de hand. Hij zal niet ‘gaan staan’ en dreigend en gif schietend op je afkomen.”

Bij de dierenambulance vermoeden ze dat de python ergens opgerold ligt en goed verstopt is. Het zou de medewerker niet verbazen als hij ergens verstopt in het huis ligt. “Meestal gaat zo’n slang niet ver en bovendien is het veel te koud buiten voor die dieren.”

Hij pakt een vogeltje of een rat

De medewerkers kregen verontrustende telefoontjes van buurtbewoners. “Mensen vroegen of ze wel veilig met hun hondje buiten konden lopen. Nou als zo’n slang honger heeft zal hij een vogeltje of een rat pakken.”

De koningspython leeft in het wild in westelijk Afrika, onder andere in Gambia, Ghana en Nigeria. De slangen kunnen maximaal 180 centimeter lang worden. In gevangenschap kunnen ze zo’n 20 tot 30 jaar oud worden.

Beeld: dierenambulance land van Cuijk