Gezondheid

KNRM: 'Dood zwemmers in Wassenaar had misschien voorkomen kunnen worden'

De dood van twee zwemmers zondagavond aan de kust in Wassenaar had wellicht kunnen worden voorkomen. De reddingspost was op het moment dat het misging namelijk onbemand. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tegen Hart van Nederland.

De twee zwemmers kwamen zondagavond bij de Wassenaarse Slag in de problemen. Diezelfde avond verdronk er toevallig ook een zwemmer ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag.

Lees ook: Omgekomen zwemmers Den Haag zijn Duits en Pools

Volgens Kees Brinkman van de KNRM hebben de badgasten in Wassenaar veel pech gehad, onder meer omdat ze niet goed konden zwemmen. Daarnaast zwommen de slachtoffers op een plek waar het verschil tussen diep en ondiep water heel groot is, waardoor ze verrast werden door de plotselinge diepte. Verder was er geen toezicht toen de fatale ongelukken gebeurde.

Toezicht

De KNRM is overdag tussen 10.00 en 18.00 uur actief en houdt dan toezicht op de zwemmers. Op het moment dat de twee slachtoffers aan de Wassenaarse kust in de problemen kwamen, was de KNRM al weg. “De slachtoffers zwommen wel op de plek waar het vak normaal gesproken wordt afgezet en die wij in de gaten houden”, aldus Brinkman.

Het slachtoffer in Den Haag kwam ter hoogte van het Zuiderstrand in de problemen en is gereanimeerd door de reddingsbrigade, maar dit mocht niet meer baten.

Lees ook: Drie zwemmers overleden aan de kust bij Den Haag

Brinkman ziet al jaren dat mensen steeds later op de dag de zee in gaan; ze zwemmen steeds vaker ook ‘s avonds. De KNRM denkt dat dit komt door de voorzieningen op het strand, zoals caf├ęs en restaurants die nog tot laat open zijn.

Volgens de KNRM is de gemeente verantwoordelijk voor de reddingsposten. De gemeente Wassenaar geeft aan dat ze open staan voor verruiming van de tijden van reddingsposten. De gemeente Den Haag kon vanmiddag nog niet inhoudelijk reageren.