Klimaatactivisten die brug blokkeerden krijgen boete van 380 euro

De 130 klimaatactivisten die zaterdag in Amsterdam werden gearresteerd nadat ze urenlang de Blauwbrug hadden geblokkeerd, zijn weer op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie krijgen ze allemaal een boete van 380 euro.

De politie meldt zondag dat de demonstranten maximaal zes uur konden worden vastgehouden en daarna werden vrijgelaten. De klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion werden gearresteerd omdat ze weigerden de brug te verlaten.

Omdat de justitiële keten in de hoofdstad opnieuw verstopt raakte door het grote aantal aanhoudingen, werd een grote groep van nog eens 250 activisten door de politie per bus afgevoerd.

Lees ook: Opgepakte klimaatactivisten opnieuw gedropt op afgelegen plek

Klimaatactivisten ‘bestuurlijk verplaatst’

Ze werden gedropt bij sportpark Melkweg in Amsterdam-Noord. Deze groep demonstranten is officieel niet gearresteerd, maar ‘bestuurlijk verplaatst’. Dit gebeurde op grond van een noodbevel van burgemeester Femke Halsema. “Demonstreren mag, blokkeren niet”, stelde ze.

Maandag werden er ook al activisten van Extinction Rebellion bestuurlijk verplaatst’ na een blokkeeractie. Toen werden ze neergezet in het Westelijk Havengebied. Halsema vond dat bepaald geen perfecte oplossing, liet ze woensdag weten in de gemeenteraad. Maar er is volgens haar “geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen”.

Foto: HFV Photo Services