Politiek

'Kinderen zouden de achternaam van beide ouders moeten kunnen krijgen'

Laura Kraak heeft twee jaar geleden een petitie opgezet, omdat ze het oneerlijk vindt dat ze moet kiezen wiens achternaam haar kind krijgt.

Het liefst geeft ze haar kind haar eigen achternaam en die van haar vriend, maar dat kan hier in Nederland niet. D66 pleit al sinds 2009 voor hetzelfde. De partij diende daarom een motie in om ouders de optie te geven om hun kind een dubbele achternaam te geven. Daar wordt dinsdagmiddag over gestemd.

In buitenland wel normaal

Laura heeft met haar petitie inmiddels 10.000 handtekeningen verzameld. Twee jaar geleden, tijdens haar studie in Frankrijk, raakte Laura in gesprek met haar vriendinnen over de achternaam. Haar Canadese vriendin heeft haar kind twee achternamen gegeven en haar Franse vriendin vertelde dat het in Frankrijk ook mogelijk is. Laura dacht dat die mogelijkheid ook in Nederland zou zijn, maar toen ze op onderzoek uitging, bleek die optie er helemaal niet te zijn. ”Ik kwam van een koude kermis thuis. In Europa zijn Duitsland en Nederland de enige twee landen waar het niet kan. We lopen echt achter’, vertelt Kraak.

Zelf heeft ze straks niet de mogelijkheid om haar kind een dubbele achternaam te geven, maar ze hoopt dat ze het met terugwerkende kracht alsnog kan veranderen, mocht de motie aangenomen worden. ”Het wordt best spannend vanmiddag. Ik blijf zelf gewoon handtekeningen verzamelen omdat ik dit graag bij de mensen onder de aandacht wil brengen. Het moet een keuzemogelijkheid zijn en geen verplichting.”