Opmerkelijk

Kim (17) krijgt vandaag alsnog diploma na slimme rekensom

Het is al bijna twee maanden geleden dat haar klasgenoten hun diploma konden ophalen, maar nu is het eindelijk ook zover voor de 17-jarige Kim de Bruijn uit Lelystad. Ze kreeg na haar herexamen op de havo te horen dat ze op 0,1 punt was gezakt, maar nadat ze zelf aan het rekenen was geslagen, bleek dat ze toch geslaagd was.

Daar had ze eigenlijk helemaal niet meer op gerekend, vertelt Kim aan Hart van Nederland. Ze had zich na de mededeling van de school al uitgeschreven bij haar hbo-studie rechten en zich ingesteld op nog een jaar middelbare school.

Toch besloot ze het herexamen economie nog eens door te lopen. “Ik dacht ik kijk even waar het fout is gegaan, maar toen zag ik dat er iets niet klopte.”

Andere berekening herexamen

Toen bleek dat ze een andere berekening had gebruikt dan het antwoordmodel van Cito. Ze gebruikte de rekenmethode die haar was geleerd bij de huiswerkbegeleiding en daardoor waren sommige getallen anders, maar uiteindelijk bleek het antwoord wel hetzelfde.

Lees ook: Bolleboos scoort 9,6 gemiddeld op examen vwo

Ze schreef een klachtenbrief en kreeg vervolgens na twee dagen te horen dat ze inderdaad gelijk had. “Op dat moment waren we op vakantie in Griekenland. Ik was zo blij dat het personeel van ons hotel kwam vragen of alles wel goed was.”

Speciale diploma-uitreiking

Ze vindt het wel jammer dat ze haar diploma niet tegelijkertijd met haar klasgenoten krijgt en dat ook het feestje pas later gevierd kon worden. Maar ze is vooral blij dat ze vandaag nog even in het zonnetje wordt gezet bij een speciale diploma-uitreiking op school.

Daar mag ze vandaag als enige naar voren komen voor het felbegeerde papiertje. En volgende week begint ze aan haar studie hbo-rechten in Almere.

Foto: Kim de Bruijn