Lifestyle & Entertainment

Rijendik in de wacht bij de slager of bakker? Vlak voor de kerst doen we het allemaal!

Ambachtelijke ondernemers doen goede zaken zo vlak voor de kerst. Nachten worden doorgewerkt om de klanten die de volgende ochtend rijendik voor de deur te kunnen bedienen. En sommige mensen rijden wel erg ver om voor een stukje vlees van de slager of een kerststol voor bij het ontbijt.

Van heinde en verre komen mensen naar slachterij Havermans in Wagenberg om een stukje vlees te scoren. Ook bij de ‘ beste echte bakker’ van het land in Made is het hard doorwerken voor ze zelf kunnen genieten van de kerstdagen. Maar de ondernemers hebben het er graag voor over. De klanten moeten soms lang wachten, maar de gezichten staan vrolijk.

Slager zet tent neer

De Brabantse slachterij ziet de hoeveelheid publiek met de kerst al jaren toenemen. Het is er nu zelfs zo druk dat ze een weiland hebben afgehuurd, speciaal voor de auto’s van de bezoekers. En ja, ook loopt er een verkeersregelaar rond om het verkeer in goede banen te leiden. Tot slot is er ook een tent opgezet, tegen de winkel aan. Daar kunnen bezoekers de rij afwachten en ondertussen een glaasje chocomelk drinken. Gemiddelde wachttijd: 2,5 uur.

Tekst gaat verder onder video

Maar waar komen die klanten dan precies op af? Eigenaar Jos Havermans weet het wel: het moeten de dikbilkoeien zijn. Naar eigen zeggen houden ze die beesten in eigen beheer, wat de kwaliteit zou bevorderen. En het is een race tegen de klok. Maandag hebben ze heel de dag gewerkt om al het vlees op tijd verpakt te krijgen. Ze weten er in ieder geval één ding zeker: 24 december gaat de drukste dag van het jaar worden.

‘Drukste dagen van het jaar’

Bij Bakkerij van der Steen in Made is het deze dagen gezellig druk. De wachttijden lopen soms een beetje op, maar volgens bedrijfsleider Wendy van Hooijdonk is dat ook niet zo gek: “Dit is echt topdrukte. Het zijn de drukste dagen van het jaar.”

Bij de klanten zit de stemming er goed in. “Je kan beter wachten dan inhalen”, zegt een van hen lachend. De bestelling lopen uiteen van taart en croissants tot aan kerststol. Voor dat laatste heeft Van der Steen in 2017 een prijs gekregen.

En wat heeft bedrijfsleider Wendy zelf besteld? “Niets, ik kijk altijd gewoon wat er over is”, zegt ze lachend.

Heel veel pinnen

Dat het in veel winkels druk was blijkt ook uit de cijfers. Rond 16.15 uur telde Betaalvereniging Nederland ruim duizend betalingen per seconde. Dat is nog meer dan tijdens de piek van afgelopen zaterdag toen er per seconde 975 keer betaald werd.

De laatste zaterdag voor Kerstmis is traditiegetrouw een van de drukste dagen van het jaar in de Nederlandse winkels en webwinkels. In vergelijking: op Black Friday kwam het aantal online transacties – pinnen en iDeal – uit op 75 per seconde.