Politiek

Kabinet is meerderheid kwijt: weggestuurde Van Haga neemt zetel mee

Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. Het weggestuurde VVD-Kamerlid Wybren van Haga neemt zijn zetel mee en gaat als eenmansfractie verder.

Dat laat hij maandag per brief weten. Van Haga werd uit de VVD-fractie gezet, omdat hij zich actief bemoeide met zijn bedrijf. Dat bleek uit onderzoek van Hart van Nederland. Eerder had hij de partijleiding beloofd dat niet meer te doen.

Van Haga vaker in opspraak

Het vastgoedbedrijf van Van Haga voerde dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden uit aan een rijksmonument in Haarlem. Het aanvragen van zo’n vergunning is verplicht voor het verbouwen van een rijksmonument.

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

De VVD’er raakte vorig jaar in opspraak, omdat hij als vastgoedondernemer huurregels had overtreden en zich actief had bemoeid met zaken waarvan hij zei dat hij ze had afgestoten. Ook plukte de politie Van Haga afgelopen juli nog van de snelweg omdat hij afwijkend rijgedrag vertoonde. Bij de blaascontrole die volgde, bleek dat hij te veel had gedronken.

‘Coalitie niet in gevaar’

Officieel is het kabinet zijn meerderheid in de Tweede Kamer  kwijt, maar Van Haga heeft de VVD toegezegd het regeerakkoord te steunen. “Er is in principe geen risico voor het kabinet”, zo schrijft de vastgoedondernemer aan zijn voormalige fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

In de brief schrijft Van Haga eveneens dat hij bij nieuwe voorstellen wel zijn eigen afweging zal maken.

De coalitie heeft met GroenLinks nog een troef in handen. De partijleider Jesse Klaver heeft toegezegd alle begrotingen van het kabinet te steunen, zelfs als het kabinet geen extra toezeggingen meer doet.

Zetelrover

Het Kamerlid voelt zich geen zetelrover.”De VVD-fractie heeft met mij gebroken. Ik vind dan dat ik zelf mijn afweging mag maken. Dat is staatsrechtelijk ook helemaal in de haak.” Van Haga kreeg bij de verkiezingen ruim twee jaar geleden slechts 2.156 voorkeurstemmen.