Politiek

'Het kabinet moet deurverkoop helemaal verbieden'

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geeft energiebedrijven nog één laatste kans: stop met misleidende en opdringerige deurverkoop. Maar dat gaat voor de meeste Nederlanders niet ver genoeg, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland?

Er zijn talloze voorbeelden van deurverkopers die weerloze mensen een duur energiecontract aansmeren. Zo vertelde Eddy uit Hellevoetsluis eerder tegen Hart van Nederland over zijn schoonvader. “Ze wisten donders goed dat hij alzheimer heeft, maar toch smeerden ze hem zo’n contract aan.”

Veel opdringerige deurverkoop

De schoonvader van Eddy is niet het enige slachtoffer van opdringerige deurverkopers. Van de 2100 deelnemers aan het Wat vindt Nederland-onderzoek zegt veertien procent een energiecontract afgesloten te hebben aan de deur. Zeven procent kent iemand die dat gedaan heeft.

Bij iets meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders heeft weleens een verkoper aangebeld. Een kwart zegt niet eerder zo’n deurbezoek te hebben gekregen. Bijna negen op de tien mensen snapt niet waarom energiebedrijven deurverkopers inzet om nieuwe klanten te werven.

Staatssecretaris Keijzer wil strenger optreden tegen deurverkopers die over de schreef gaan. De overgrote meerderheid van 92 procent wil juist dat het kabinet nog een stap verder gaat en deurverkoop in zijn geheel verbied. Slechts zes procent vindt een verbod te ver gaan.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.