Politiek

Journaliste Ans Boersma spant rechtszaak aan tegen Staat: 'Ik wil mijn leven terug'

Journaliste Ans Boersma spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Dat zegt ze tegen de NOS. Boersma werd vorige week Turkije uitgezet na een aantal informatieverzoeken van Nederland aan dat land. Ze wordt in verband gebracht met een voormalig lid van Al-Nusra, een 32-jarige Syriër met wie ze in het verleden een relatie had.

”Ik ben nu een week hier en mijn leven staat helemaal op zijn kop. Ik wil mijn leven terug. Ik wil naar Turkije terug ook”, zei ze tegen de NOS. De politie heeft haar verhoord omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Teleurgesteld door FD na verbreken banden

Boersma, die tijdelijk onderdak heeft gevonden bij vrienden, is inmiddels ”wat aan de beterende hand”,zegt haar advocaat Maarten Pijnenburg. Wel werd zij vorige week volledig overvallen door de mededeling dat de krant alle banden met haar verbreekt. Daarover is ze diep teleurgesteld, meldt haar advocaat.

Hoofdredacteur Jan Bonjer van het FD liet eerder op vrijdag weten dat de freelancer Boersma op drie momenten heeft nagelaten om informatie aan de krant door te geven. Onder meer over de relatie die ze had met een Syriër die later in Nederland werd aangehouden op verdenking van deelname aan de terroristische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Geen aanleiding voor verdenking

Boerma vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan. Advocaat Pijnenburg: ”Mijn cliënte heeft een aantal jaren geleden een kortdurende relatie gehad met een vriend, die afkomstig was uit Syrië. Gedurende haar relatie had zij geen enkele aanleiding te veronderstellen dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie.

De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk”, aldus de raadsman.

Delen van informatie met Turkije

Boersma vindt verder dat de verontwaardiging van het FD zich zou moeten richten op de Nederlandse politie, ”die door -zo lijkt het vooralsnog- informatie over haar te delen met de Turkse autoriteiten, het leven en de toekomst van de voor het FD werkzame journaliste ernstig in gevaar heeft gebracht”, aldus Pijnenburg.

ANP