Opmerkelijk

Vijfjarig jongetje tegen agenten: 'Ik ga mijn vader wel missen'

Een hartverscheurend verhaal van agenten van het verkeersteam in Zwolle. Tijdens een dienst treffen ze een vijfjarig jongetje in de auto bij zijn stomdronken vader. Er gebeurt geen ongeluk maar het verhaal heeft niet echt happy end.

Het verhaal begint op de A28. Daar rijdt agente Marjolein met een collega richting een auto die met een slakkengang over de weg slingert. De agenten proberen de bestuurder te laten volgen. Maar op de afslag Zwolle-Zuid schiet de man weer de weg op. Intussen ziet agente Marjolein in de auto ook een kleuter op de achterbank zitten.

‘Ik ga mijn vader wel missen’

Uiteindelijk lukt het met drie politieauto’s en ten koste van wat schade om de bestuurder te laten stoppen. De man wordt uit de auto gesleurd, hij blijkt stomdronken. Even later wordt de bestuurder in boeien afgevoerd. Intussen halen de agenten het vijfjarige jongetje uit de auto. “Ik ga mijn vader wel missen”, zegt het kind even later. Hij kan nergens heen, zijn moeder zit in een tbs-kliniek en de vader inmiddels in de cel.

Jongetje is stuiterbal

Marjolein en haar collega nemen het jongetje mee naar het bureau. Daar krijgt hij een rondleiding terwijl gezocht wordt naar directe opvang. Het kind loopt stralend rond in het politiebureau, maar is wel heel erg druk. ‘Niet zomaar druk, maar echt een stuiterbal. Heel intens. Het kost ons allemaal veel energie, maar ondanks dat merk ik dat we het leuk vinden om even op hem te passen”, schrijft de agente op de politieblog.

Uiteindelijk wordt ‘s avonds laat een tijdelijk opvangadres voor het jongetje gevonden. Nadat hij eindelijk iets heeft gedronken brengen de agenten hem weg. Direct in de politieauto valt het kind in slaap. Het jongetje is afgeleverd en zo verdwijnt hij weer uit het leven van de agenten. “Als ik later op de avond terugrijd, hoop ik echt dat hij een beter leven krijgt”, agente schrijft Marjolein.