Gezondheid

Doodzieke John leeft nog, maar woont in garagebox: 'Je hebt niets en je kunt niets'

John Ardesch had eigenlijk nog twee maanden te leven, maar dat is inmiddels alweer vier maanden geleden. Dat zou goed nieuws moeten zijn, maar voor de 49-jarige John betekent het vooral een hoop nieuwe problemen. Omdat hij niet meer in het hospice kon blijven waar hij zijn laatste maanden zou doorbrengen, woont hij nu in een garagebox van een vriend.

De omstandigheden waarin hij leeft zijn verre van ideaal, zeker voor iemand die ziek is. John heeft volgens vrienden een vorm van lymfekanker die door een groot deel van zijn lichaam is uitgezaaid. Hij voelt zich iets beter dan een paar maanden geleden, maar kan niet lopen en ligt nagenoeg de hele dag in bed. “Je staat machteloos”, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Je hebt niets meer en je kan niets.”

Lees ook: Ruim de helft van ex-kankerpatiënten kan geen hypotheek of lening krijgen

Een koffer, een tas en een doos vol spullen zijn de enige bezittingen die hij nog heeft. “Het is dat ik goede mensen om me heen heb, anders lag ik nu onder een brug”, vervolgt hij.

Hospice kon niets doen

Het hospice kon niets meer voor hem doen. Een arts geeft vooraf het aantal maanden door dat de patiënt daar moet verblijven. John kon een langer verblijf in een instelling niet betalen en had zijn huurhuis al opgezegd.

Het hospice in Purmerend laat weten dat het patiënten altijd adviseert om hun huur nog niet op te zeggen, hoe slecht de vooruitzichten ook zijn. John volgde dit advies niet op, omdat hij en zijn bekenden verwachtten dat hij de drie maanden die hij in het hospice kon doorbrengen, nooit zou overleven. Hij at niets meer en was er erg slecht aan toe, vertellen bekenden.

Hij knapte tegen alle verwachtingen op, maar is nu opnieuw ten einde raad. Hij hoopt dat hij binnenkort ergens terechtkan, bijvoorbeeld in een andere zorginstelling of hospice. “Mijn kinderen moeten kunnen blijven slapen”, zegt hij. “Ik wil mijn leven gewoon weer terug. Ik heb nu geen leven meer.”