Onderzoek: jeugdzorg is belangrijk, ook als het ten koste gaat van voorzieningen

De 40 grootste gemeenten in Nederland luiden de noodklok. Volgens samenwerkingsverband G40 is er te weinig geld om alles te betalen. Met name de jeugdzorg kost veel geld. En dat mag ook van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland.

Volgens de G40 hebben de (middel)grote gemeenten samen een tekort van ruim 500 miljoen euro. Hierdoor zijn bezuinigingen op openbare voorzieningen haast onvermijdelijk. De kans bestaat dat zwembaden duurder worden en buurthuizen dicht moeten.

Het liefst: goede jeugdzorg en geen prijsstijging

Een kleine meerderheid van de Nederlanders vindt jeugdzorg zo belangrijk dat het ten koste mag gaan van openbare voorzieningen. 52 procent van de 1700 deelnemers aan het representatieve onderzoek, vindt hulp aan kinderen in nood belangrijk genoeg. 37 procent is het daar niet mee eens.

Ondanks de grote steun voor goede jeugdzorg ziet 85 procent de prijzen van zwembaden of bibliotheken het liefst niet stijgen. Bijna zestig procent zegt dat ze de voorzieningen dan niet meer gaan gebruiken. Van de deelnemers aan Wat vindt Nederland? maakt zestig procent minimaal enkele keren per jaar gebruik van openbare voorzieningen. Zeventien procent komt er wekelijks. 40 procent komt nooit in een zwembad, bibliotheek of buurthuis.