Opmerkelijk

Jeugdlintje voor Mike (12) en Sem (9) na ophalen van 13.000 knuffels voor arme Afrikaanse kinderen

Om arme kinderen in Afrika te helpen, startte de twaalfjarige Mike van Kok met zijn jongere broertje Sem (9) begin dit jaar een knuffel-inzamelingsactie. 13.000 knuffels later stapten Mike en Sem in de voorjaarsvakantie, met hun moeder en grootouders, in het vliegtuig om de knuffels persoonlijk te bezorgen. De burgemeester van hun thuisstad Barendrecht vindt dit zo bijzonder dat de jongens donderdag worden beloond met een jeugdlintje.

“Mike gaat na de zomervakantie naar de brugklas”, vertelt moeder Victoria de Vries. “Daarom wilden we nog één keer een lange reis maken en dat is Kenia geworden. ” Toen Mike dat hoorde had hij gelijk een prangende vraag voor zijn moeder: “Dat is toch dat land met al die arme kinderen?”

Lees ook: Kinderbijdrage voor meer ouders in 2020

Weeshuis

Victoria antwoordde bevestigend en vertelde dat ze wel een weeshuis konden bezoeken als Mike dat zou willen. “Hij liet gelijk weten iets voor ze mee te willen nemen. Na wat nagedacht te hebben zijn de twee uitgekomen op knuffels”, vertelt Victoria.

Mike en Sem hebben verschillende acties opgezet om zo veel mogelijk knuffels op de halen. Victoria: “Op school zijn ze actief gaan inzamelen en ook hebben de jongens broodjes knakworst verkocht in ruil voor knuffels”.

Lees ook: Ramona start inzamelingsactie voor gewonde weeskinderen in Sri Lanka

Ruim tienduizend knuffels

Uiteindelijk hebben de twee zo’n 13.000 knuffels opgehaald. “Deze knuffels hebben we vacuüm laten verpakken en in tien koffers meegenomen naar Afrika. Daar hebben Mike en Sem ze uitgedeeld aan weeskinderen en kinderen in sloppenwijken”, vertelt Victoria trots.

“De burgemeester heeft via de lokale krant gehoord over de actie en was gelijk enthousiast”, zegt ze. “Daarom krijgen ze nu een jeugdlintje.” Mike en Sem weten nog van niets: “Het moet een verrassing blijven, maar ik ga het ze wel even van de voren vertellen, dan kunnen ze zich er een beetje op voorbereiden.”