Dieren

Jenny eindelijk verlost van Geert de geit: "Hij werd steeds brutaler"

De mysterieuze geit die sinds een paar weken op het erf van Jenny Koekoek rondloopt in Lunteren is weg. Hij is door de dierenambulance opgepikt en naar een opvanglocatie in Deursen gebracht.

De geit die al snel de naam Geert kreeg – omdat hij nergens op reaGEERT – kan nu nog twee weken door de eigenaar bij de opvang worden opgehaald. Gebeurt dat niet, dan wordt de bok overgedragen aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Lees ook: Jenny wil van Geert de geit af: ‘Wie herkent hem?’

Jenny is blij dat Geert eindelijk een nieuw tijdelijk onderkomen heeft gekregen. “Hij werd alleen maar brutaler en begon de hond uit te dagen. Ook sprong hij tegen de paarden aan en heeft zelf een keer naar mij gedreigd.” Dat Geert een eigenzinnige bok is bewees hij vandaag maar weer. Om hem te kunnen vangen had Jenny Geert een paardenstalletje ingelokt, maar dat bleek niet voldoende om hem daar te houden. De bok sprong zo door het glas van het raam weer naar buiten.

Opvanglocatie

Na wekenlang gesteggel over wat er met Geert moet gebeuren, was er vandaag eindelijk een oplossing. In opdracht van de gemeente Ede werd Geert opgehaald. “De komende 14 dagen zit de bok in quarantaine”, zegt Rens van Lieshout van de opvang. “Als niemand zich meldt, wordt Geert aangemeld bij de bij de NVWA. Negen van de tien keer wordt er dan een nieuw thuis voor het dier gezocht.”

Niet iedereen kan Geert zomaar oppikken. Omdat geiten onder de regels voor vee vallen, moeten potentiële nieuwe eigenaars een registratienummer hebben. Hoe lang Geert in de opvang blijft is nog koffiedik kijken. “Soms blijft een bok maar en maand, maar soms ook anderhalf jaar.”

Beeld: Jenny Koekoek