112

Jan's bedrijf gaat in vlammen op in Alkmaar: 'Het lijkt wel oorlog'

Op een bedrijventerrein in Alkmaar heeft woensdagochtend een grote brand gewoed. Verschillende ondernemers zijn gedupeerd waaronder Jan Gunneweg. Hij had een ontwerpbureau met werkplaats op het terrein en moest met lede ogen aanzien hoe zijn zaak in vlammen opging

“Ik wist het vanmorgen rond 05.30 uur pas”, vertelt Gunneweg. “Mijn schoonzus stond aan de deur, die woont hier vlakbij. Zij waren wakker geworden van de sirenes.” Gunneweg snelt zich naar zijn bedrijf waar op dat moment al de vlammen uitslaan.

‘Het lijkt wel oorlog’

“Er is niets meer van over, alles is weg. Ik heb net even naar binnen gekeken en het lijkt wel oorlog”, verzucht de ontwerper. “Ik heb mensen zien huilen. Zo ben ik zelf niet, maar ik vraag me wel steeds af wat ik ook al weer allemaal binnen had staan.”

“Ik zit hier nu vijftien jaar. Ik ben met niets begonnen, alles zelf opgebouwd en nu is het allemaal weg, dat is wel gek”, vertelt Gunneweg. “Ik ga vanmiddag naar de verzekering, maar alle prototypes en zelfgemaakte spullen krijg je niet terug.”

Onderzoek naar brand

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk. “De brand was in korte tijd zo hevig, dat we daar misschien ook nooit meer achter komen”, laat Mariëtte Bakker van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord weten.