112

Jan ving verwarde brandstichter op in huis: 'Alles was verbrand. En gillen, gillen van de pijn'

Jan van Hout is als enige in zijn straat in Veldhoven nog op als er dinsdag rond middernacht plotseling bij hem wordt aangebeld. “Er stond ineens een verwarde man voor de deur en die zei dat hij helemaal in brand stond.”

Van Hout haalt de man naar binnen, zet hem in een stoel en belt direct de hulpdiensten. “Heel het gezicht verbrand, alles gewoon verbrand, in paniek. En pijn, gillen van de pijn”, vertelt de Veldhovenaar aan Hart van Nederland.

Lees ook: Man zwaargewond op straat gevonden na woningbrand in Eindhoven

In de tussentijd probeert hij de man zo goed en zo kwaad als het gaat te verzorgen. “Handen in het water. Ik heb een natte handdoek op zijn rug gelegd en tegen hem gepraat, zodat hij rustig bleef. Ik dacht: hij raakt dadelijk in shock en dan valt hij tegen de grond.”

Woningbrand in Eindhoven

Kort daarvoor had de verbrande man brand gesticht in zijn voormalige woning aan de Lemmenslaan in Eindhoven. Dat huis was pas geleden leeggehaald en per opbod verkocht.

Voor omwonenden komt de brand niet als een verassing. “Die jongen zat een beetje in de knoop zelf”, vertelt een buurvrouw. “Gescheiden, mag zijn kindjes niet meer zien. Hij is in een keer helemaal berg afwaarts gegaan, dus vandaar dit.”

De verbrande man was zo ernstig gewond dat hij met spoed naar het brandwondencentrum in Rotterdam is gebracht. Volgens de politie is hij wel verdachte van brandstichting, maar is hij vanwege zijn verwondingen nog niet formeel aangehouden.