112

Inzittenden 'racewagen' Kempercross verdacht van poging tot moord of doodslag

De twee inzittenden van een ‘racewagen’ die zondag in Leende inreed op mensen na afloop van de Kempencross, worden verdacht van poging tot moord of doodslag. Dat zei een woordvoerder van de politie maandag. De twee, een 21-jarige man uit Reuver en een 17-jarige vrouw uit Veghel, zijn in verzekering gesteld en worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Van de vier mensen die zondag in het ziekenhuis werden opgenomen nadat in Leende een ‘racewagen’ het publiek inreed, liggen er nog drie in het ziekenhuis. Een 14-jarige jongen werd zondag nog uit het ziekenhuis ontslagen.

De gewonden zijn volgens de politie allen Belgen. Het gaat naast de 14-jarige om twee mannen (33 en 44 jaar) en een vrouw (35). Zij liepen beenletsel op en liggen nog in het ziekenhuis.

Publiek ingereden

De ruzie ontstond toen de organisatie van de Kempencross de laatste van de drie races van de dag wilde annuleren, omdat er wegens droogte en stof te weinig zicht was. Sommige deelnemers eisten hun geld terug en er ontstond ruzie waarbij werd gevochten. De verdachten zaten in de auto die tijdens het conflict mensen op het veld aanreed.

Lees ook: ‘Man reed in Leende op publiek in omdat derde race werd afgelast’

Eerder maakte de politie bekend dat de man de auto bestuurde, maar maandag liet de woordvoerder weten dat nog wordt onderzocht wie achter het stuur zat.

Zeven gewonden

In totaal raakten zeven mensen gewond. Drie van hen werden nagekeken door ambulancepersoneel. Tussen de vijftien en twintig agenten grepen in toen mensen uit het publiek de twee verdachten in de ‘racewagen’ belaagden.

De autocross werd gehouden op de Maarheezerweg in het Brabantse Leende. Een voor volgende week geplande cross is na het incident afgelast.

De organisatie overweegt om helemaal te stoppen met het autocrossgebeuren. “Dit had nog veel erger kunnen aflopen”, aldus de organisatie. De vereniging Kempencross bestaat al 46 jaar.

ANP