Gezondheid

De metro onhygiënisch? Mensen vinden vooral openbare toiletten extreem goor

De metro blijkt een broeinest van bacteriën te zijn. Op de stangen in een Rotterdamse metro waaraan reizigers zich vasthouden, werden 26.000 ‘bacterie vormende eenheden’ gevonden. Ondanks dat blijft 86 procent van de Nederlanders gewoon het openbaar vervoer pakken.

Slechts elf procent van de mensen wil absoluut geen vieze handen oplopen en zegt het openbaar vervoer vanaf nu te mijden. Ongeveer evenveel mensen geven aan dat ze smetvrees hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 2.200 mensen.

Openbare toiletten super vies

De meest onhygiënische plekken waar mensen geregeld komen, zijn zonder twijfel openbare toiletten. Meer dan de helft van de mensen vindt de wc’s in winkelcentra, restaurants en op andere plekken te vies.

Ook trapleuningen en contant geld vinden veel mensen niet fris. Toch is iets meer dan een op de tien ondervraagden niet vies van wat bacteriën en vindt eigenlijk niets onhygiënisch.

En wat doen mensen om zelf zo hygiënisch mogelijk te leven? De meeste mensen, twee derde, wassen regelmatig hun handen. Veertien procent zegt standaard anti-bacteriële gel bij zich te hebben.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.