Opmerkelijk

Huilprofessor: in huilen uitbarsten op je werk is oké

Op de werkvloer je tranen inhouden, omdat je je schaamt voor je collega’s? Dat hoeft niet, vindt huilhoogleraar Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg. Hij pleit voor het doorbreken van het taboe op huilen bij je collega’s.

“Uit onderzoek blijkt juist dat kwetsbaarheid tonen op het werk steeds meer gewaardeerd wordt”, zegt Vingerhoets. Toch heerst er nog een groot taboe volgens de huilprofessor. “Vaak denkt men nu dat het een zwakte is, dat je je werk niet aankan of manipuleert.”

‘Huilen is warm en betrouwbaar’

Volgens Vingerhoets zijn meerdere deskundigen het erover eens dat huilers op werk worden gezien als warm, hartelijk en betrouwbaar. “Een mooi voorbeeld zijn de tranen van Máxima. Ze kreeg veel kritiek door de reputatie van haar vader, maar toen zij tranen liet vallen tijdens haar bruiloft werd zij door het volk omarmd.”

Huilende vrouwen worden minder serieus genomen dan huilende mannen, weet Vingerhoets. “Als een man huilt, denken mensen al eerder dat er iets ernstigs aan de hand is. Bij vrouwen denken mensen al gauw dat ze zich aanstellen.”

Beeld: Pixabay