112

Hoteleigenaren Meppel herkenden overvaller direct: 'Hij heeft hier geslapen'

De politie heeft een 35-jarige man opgepakt na een gewapende overval woensdagavond op het City Hotel in Meppel. De kersverse hoteleigenaren herkenden de verdachte direct. “Hij heeft hier twee weken geleden met zijn vriendin twee nachten geslapen.”

Dat vertelt eigenaar Alfred Eilander-Daalmeijer donderdag aan Hart van Nederland. “Wij hebben voor alle gasten een deurcode en toen er rond 21.00 uur iemand aanbelde, dachten we dat iemand de code was verloren.”

140 euro

Martin, de man van Alfred en mede-eigenaar van het hotel, ging vervolgens naar de deur. “Hij trof voor de deur die jongen aan, met grote pupillen en een pistool in zijn hand”, vervolgt hij.

“Hij wilde 140 euro hebben. Maar dat gaat niet, want we hebben geen contant geld hier.” De overvaller eiste dat Martin mee zou lopen naar een geldautomaat. “Maar dat weigerde hij.”

Stoel op zijn hoofd

Er ontstond een worsteling tussen de eigenaren en de overvaller. “We sloegen hem tot twee keer toe met een stoel op zijn hoofd en schopten het pistool uit zijn hand”, zegt Alfred. Vervolgens vluchtte de verdachte op de fiets. “Binnen no-time stonden hier zeven politieauto’s en vloog er een politiehelikopter over ons heen.”

Binnen korte tijd was de hele buurt uitgelopen. “Er gebeurt natuurlijk nooit iets in Meppel”, blikt Alfred terug. Buren komen langs en doen kaartjes in de bus. “Hartverwarmend, daar hebben we echt veel steun aan. Want ik kan je zeggen: het was een behoorlijke aanslag voor ons.”

Tekst gaat verder onder de foto

Twee maanden in Meppel

Het stel heeft kort geleden het hotel overgenomen. “Wij hebben dertig jaar in Amsterdam gewoond, een bloemenwinkel en kaaswinkel gehad, en nog nooit iets meegemaakt. We zijn net twee maanden open in Meppel en dan staat er zo’n malloot voor de deur.”

De twee mannen hebben vroeger bij Ekoplaza gewerkt. “Daar hebben we een training gehad hoe om te gaan met overvallers. Die kwam nu goed van pas”, zegt Alfred. “We gaan nu met goede moed verder.”

Speurhond vindt schuilplek

De verdachte werd uiteindelijk met de hulp van een speurhond opgespoord. Zijn geur leidde uiteindelijk naar zijn schuilplek. “Hij zat op het dak van een schuur naast een woning in de buurt. Daar is hij meteen ingerekend”, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen.

Alfred en Martin hebben ook alle gegevens van de vriendin van de verdachte doorgegeven aan de politie.

Foto: SPS Media / Alfred en Martin Eilander-Daalmeijer