Politiek

Hoop op vreedzaam protest tijdens intocht Sint Piter in het Friese Grou

Aanstaande zaterdag viert het Friese Grou de intocht van Sint Piter. De broer van Sinterklaas neemt een zwart geschminkte figuur met ook andere stereotyperingen mee.

Een delegatie bestaande uit enkele tientallen mensen van Kick Out Zwart Piet (KOZP) Groningen en Leeuwarden zal in het dorp aanwezig zijn om vreedzaam actie te voeren. Ze roepen op tot een inclusief feest.

Peter van den Broek voorzitter van het Sint Piter Komité heeft inwoners van Grou opgeroepen om niet te reageren op demonstranten of leuzen. “Natuurlijk heeft iedereen het recht om te demonstreren, maar in een klein dorp als Grou zitten we daar niet echt op te wachten,” vertelt hij tegenover Hart van Nederland.

Gesprekken op niks uitgelopen

Jerry Afriyie van KOZP schrijft op social media dat gesprekken met de organisatie op niks zijn uitgelopen, “hoewel het comité van mening is dat instandhouding van Zwarte Piet niet langer vol te houden is”.

Van den Broek vertelt: “Wij vieren gewoon een feest dat al 100 jaar gevierd wordt. En daarbij hebben we geen behoefte zulke figuren. Ook niet aan politici trouwens.” In Grou is één zogenaamde Swarte Pyt aanwezig.

Kinderfeest

Bij verschillende intochten in november vorig jaar werden anti-racisme-demonstranten opgewacht door neonazi’s, hooligans en andere relschoppers. In Den Haag brachten voorstanders van Zwarte Piet de Hitlergroet tijdens het kinderfeest.

Lees ook: Overzicht: vreedzaam protest op veel plekken opgewacht met geweld

De gemeente Leeuwarden kan of wil niet zeggen hoeveel demonstranten ze zaterdag verwachten. Burgemeester Crone zegt bij NOS dat er ook aan de figuur in Grou kenmerken zitten die “op een ver verleden kunnen terugvoeren”. Hij snapt dat mensen daar gevoelig voor kunnen zijn.