Politiek

Honderden zorgverleners op de been tijdens grootste zorgstaking ooit

Enkele honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Het plein stroomt langzaam vol voor de manifestatie, die officieel om 12.00 uur begint. De stakende medewerkers maken hun ongenoegen duidelijk met toeters en spandoeken.

“De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag”, meldt een van de spandoeken. “Als ze willen dat we stralen, moeten ze ons meer betalen”, luidt een andere tekst.

Bekijk hieronder onze livestream terug vanaf het Jaarbeursplein:

Weinig ruimte voor hoger loon

Op de actiebijeenkomst spreken vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers hun collega’s toe. Ook staan actieliederen op het programma. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komt ook. Hij maakte vooraf wel duidelijk dat ziekenhuizen te weinig ruimte zien om aan de looneisen van de bonden te voldoen.

Lees ook: Doktersassistente Gyorgyike zet angst opzij en geeft stem aan duizenden stakers: ‘zo gaat het niet langer’

Ook op andere plekken in het land wordt woensdag actie gevoerd. Vakbond FNV zette een aantal van de vele acties op een rij. Zo zongen actievoerders in Den Haag het ‘Oh Oh CAO’-lied, een variant op ‘Oh Oh Den Haag’. En ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werden de protestliederen aangeheven.

De hal van het Sint Atonius ziekenhuis in Utrecht wordt gesierd door een skelet met een duidelijke boodschap: “Tot op het bot uitgekleed door Den Haag. 5% erbij graag!!!”

In het LangeLand in Zoetermeer wordt het stakende zorgpersoneel toegesproken door niemand minder dan de goedheiligman en zijn pieten.

Opnieuw om tafel

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg & Sport hoopt donderdag op een doorbraak in de cao-gesprekken. “Er zit schot in de zaak. Beide partijen hebben uitgesproken dat ze wel weer met elkaar aan tafel willen”, aldus de minister. “Het is nu kijken: hoe doen we dat dan? Ik zou het heel mooi vinden als ik u morgen een uitslag kan bieden.”