Dieren

Hond Dito is 'heel lief', maar woont al bijna zijn hele leven in het asiel

Het klinkt ongelofelijk, maar is helaas waar: een lieve aanhankelijke hond die al bijna zijn hele leven in een asiel woont. De 9-jarige hond Dito heeft in drie verschillende dierenopvangplekken gewoond, maar een vast baasje heeft hij nog nooit gehad.

De stafford zit op dit moment in Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard in het Gelderse Bruchem. “Het is een hele lieve hond, maar wordt toch telkens niet gekozen”, vertelt Hetti Bouman van de dierenopvang.

“Dito is 9 jaar oud en een stafford. Dat hondenras wordt vaak geassocieerd met pitbulls en rottweilers.” Daar komt ook bij dat de viervoeter zijn leeftijd en kleur niet mee heeft. “Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar zwarte honden en katten worden over het algemeen minder gekozen.”

Gebruiksaanwijzing

Hoewel de stafford bekend staat als een lieve hond, heeft de viervoeter wel een gebruiksaanwijzing. “Dito is heel onzeker en moet je eigenlijk behandelen als een pup. Juist omdat hij zo lang in het asiel heeft gezeten moet deze hond echt wennen aan wonen in een huis.”

Een week geleden leek het vlak voor de kerst nog goed af te lopen met de 9-jarige stafford. Dito werd geadopteerd door een gezin in Nijmegen, maar heeft daar uiteindelijk maar vier dagen gewoond. “Het waren topmensen, maar waarschijnlijk hadden ze te weinig ervaring met dit type honden. Die hebben duidelijke regels en een strenge baas nodig.”

Begeleiding hond Dito

In Nijmegen poepte en plaste Dito in huis en kauwde hij op een aantal snoertjes. “Dito is nog erg bang als hij naar buiten gaat. Hij krijgt in de buitenlucht zoveel indrukken en is dan niet ontspannen. Pas als hij ontspannen is, kan hij poepen en plassen. Dat was dus bij hem in het huis van z’n nieuwe baasje.”

Ook hielp het niet dat hij een aantal kabels vernielde. “Waarschijnlijk deed hij dat uit angst of verveling. Om die reden heeft Dito ook veel begeleiding nodig.”

Voor mensen die serieus ge├»nteresseerd zijn in Dito, heeft Bouwman nog wel een advies: “Je moet heel veel geduld hebben en consequent zijn.” Ook denkt ze dat het helpt als een iemand zijn vertrouwen wint. “Dan is hij gewoon heel makkelijk.”

Beeld: Regina van Hemert