112

Hogere strafeisen voor rovende criminelen uit buitenland

Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen in zaken tegen internationaal opererende mobiele bendes. De bendes die verantwoordelijk worden gehouden voor onder meer zakkenrollen, winkeldiefstallen en inbraken, vormen volgens het OM een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit.

Inbrekers, skimmers, ladingdieven en andere misdadigers die naar ons land komen om te roven, komen niet weg met een voorwaardelijke- of taakstraf.

Nieuwe richtlijnen

Dat staat in een nieuwe richtlijn van het college van procureurs-generaal voor mobiel banditisme, die vanaf morgen in werking treedt. Mobiel banditisme wordt voortaan gezien als een apart soort, internationale georganiseerde criminaliteit waarvoor speciale strafeisen gelden.

Bij een enkelvoudige diefstal eist een officier minimaal een maand onvoorwaardelijke celstraf. Bij iedere diefstal extra komt daar een maand bij. Een rover die tien keer toeslaat kan rekenen op een strafeis van elf maanden. Als het een recidivist is zelfs het dubbele.

Jaarlijks miljarden euro’s weggeroofd

Volgens het OM bedraagt de jaarlijkse schade zo’n 2,19 miljard euro. Detailhandel Nederland heeft becijferd dat alleen al de schade van winkeldiefstal in de honderden miljoenen euro’s loopt.

Het OM, de politie, gemeenten, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de detailhandel en Transport en Logistiek Nederland werken sinds een jaar samen in de Taskforce Mobiel Banditisme om ondernemers te helpen. Zo wordt informatie over rondtrekkende bendes gedeeld via een waarschuwingsregister.

ANP