112

Dit gebeurt er als het AMBER Alert wordt uitgegeven

Vrijdagavond werd er een AMBER Alert afgegeven voor de vermissing van een 1-jarig jongetje en zijn 26-jarige moeder. Met succes, het tweetal werd na een bruikbare tip rond 3 uur ‘s nachts in goede gezondheid aangetroffen. Maar hoe werkt het AMBER Alert eigenlijk?

Hoewel ‘AMBER Alert’ vrij Nederlands aandoet, is het vermiste kinderenalarm van oorsprong een Amerikaanse vinding. Het alarm werd opgericht na de vermissing van en de moord op het 9-jarige meisje Amber Hagerman op 13 januari 1996.

Het Nederlandse AMBER Alert trad op 11 november 2008 in werking. Tot nu toe werd er 28 keer een AMBER Alert uitgegeven. Via delen van het netwerk werd er 1000 keer een Vermist Kind Alert uitgegeven.

Wanneer wordt een AMBER Alert uitgegeven

Een AMBER ALERT wordt uitsluitend op verzoek van de politie verspreid. En dan alleen in situaties waarin vermoedens bestaan dat een kind is ontvoerd of in direct levensgevaar verkeert. Dat gebeurt gemiddeld één à twee keer per jaar. Dit jaar werd er al vier keer een Alert verstuurd, onder meer op 5 december en op 13 december.

Via het netwerk van AMBER Alert kan ook een Vermist Kind Alert worden uitgezonden. Het grote verschil: in zo’n geval vreest de politie niet dat het kind in levensgevaar is, maar is er wel zorg om het welzijn van het kind. De afgelopen 11 jaar werd er al 1000 keer een Vermist Kind Alert verstuurd.

Hoe werkt het AMBER Alert in de praktijk?

De organisatie meldt dat een Alert 12 miljoen Nederlanders van boven de 18 bereikt. 3 miljoen Nederlanders ontvangen direct een alert, bijvoorbeeld via een pushmelding van de AMBER-app of sms.

Een AMBER Alert wordt ook verspreid via nieuwsmedia, snelwegborden, reclameschermen en social media als Facebook. Een onderzoeksorgaan van het ministerie van Justitie en Veiligheid becijferde dat 95 procent van de Nederlanders het alarm kent.

Helpt het AMBER Alert ook?

Precieze cijfers zijn moeilijk te achterhalen, omdat een geslaagde zoekactie vaak een combinatie is van het alert, oplettende burgers, goed speurwerk van de politie en snel handelen. In 94 procent van de gevallen wordt het vermiste kind in kwestie teruggevonden nadat er een alert is uitgezonden.

In het geval van het 1-jarige jongetje uit Ede dat werd vermist, benoemde de politie wel nadrukkelijk dat moeder en kind werden teruggevonden na een bruikbare tip van iemand die reageerde op het AMBER Alert.