Misdaad

Hoe groot is de kans dat jij €100.000 krijgt voor jouw tip over Taghi en Razzouki?

Het is de hoogste beloning ooit uitgeloofd door het OM. Als jij de gouden tip hebt die leidt naar de vindplaats van Nederlands twee meest gezochte criminelen, Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, dan is er een bedrag van €100.000 te verdienen.

Maar hoe groot is de kans dat je dit ook echt op je bankrekening gestort krijgt? Klein, blijkt uit cijfers die Hart van Nederland opvroeg bij het Openbaar Ministerie. Er wordt gemiddeld twee keer per jaar een beloning uitbetaald van zo’n €725.

Lees ook: Meest gezochte crimineel Ridouan Taghi zit in Dubia

“Je hebt pas een gouden tip, en dus kans op een geldbedrag, als jouw informatie leidt tot de aanhouding van een gezochte crimineel en er daarmee een strafbaar feit kan worden opgelost”, zegt het OM. “Maar de crimineel hoeft niet veroordeeld te worden voordat jij je centen ontvangt”.

Er zijn ook mensen die niet in aanmerking komen voor de beloning: bijvoorbeeld als je zelf ook verdacht bent in de zaak waar je over tipt.

Steeds hogere bedragen

De laatste drie jaar is het aantal beloningen en ook de hoogte van het tipbedrag flink gestegen. In 2015 loofde het OM €298.500 uit in 32 zaken, in 2018 steeg dat naar €1,3 miljoen in 71 zaken. “Dat komt omdat er nu opnieuw gekeken wordt naar de zogenoemde cold cases en omdat er beloningen zijn uitgeloofd in zaken waar ze nog niet waren uitgeloofd.” laat het OM weten.

Meer geld, geen betere tips

Ondanks het feit dat de bedragen de laatste jaren flink omhoog zijn gegaan, ontvangt het OM niet méér gouden tips. De uitgekeerde bedragen per zaak komen de laatste drie jaar niet boven de €200 uit. “We weten niet of de beloning de beweegredenen is waarom mensen tippen, maar wel dat het uitloven van zo’n beloning vaak nieuwe tips oplevert. Die tips kunnen dan bruikbaar zijn in het onderzoek, maar zijn geen beloning waard.”