Weer & Verkeer

Herfst 2019 zacht en kletsnat, maar zonder najaarsstorm

De herfst van 2019 gaat de boeken in als zacht en kletsnat. De temperatuur kwam hoger uit dan normaal voor de tijd van het jaar en gemiddeld viel er flink meer regen dan vorig jaar. Weeronline noemt het opvallend dat een flinke najaarsstorm uitbleef.

Gemiddeld viel er over Nederland 310 millimeter neerslag. Normaal is dat 243 millimeter. Met in De Bilt 10,9 graden viel de gemiddelde temperatuur iets hoger uit. In een normale meteorologische herfst is het 10,6 graden. De zon scheen iets meer dan gebruikelijk: 337 uur tegen 320 normaal. September en november verliepen duidelijk zonniger dan normaal. Oktober was juist somberder dan gemiddeld.

Geen najaarsstorm

Hoewel het najaar zeer nat was en de wind regelmatig in de zuidwesthoek zat, kwam het geen enkele keer tot storm. Ook vorig jaar verliep de meteorologische herfst stormloos. Het is zeer zeldzaam dat twee jaar op rij geen officiële herfststorm wordt gemeten.

Lees ook: Visboer dick viral met herfstige eekhoornfoto

Voor het zevende jaar op rij verloopt de meteorologische herfst zachter dan normaal. Dat de temperatuur hoger was dan gemiddeld komt voor een groot deel door een te zachte septembermaand. In oktober en november was de gemiddelde temperatuur in De Bilt juist vrij normaal.

De meteorologische herfst loopt van begin september tot en met eind november.

ANP