112

Henk ontvangt onderscheiding voor voorkomen van moord op moeder en twee kinderen

Hij wordt maar zelden uitgereikt en is de civiele tegenhanger van de Militaire Willemsorde: De zilveren Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Henk Struijs uit Groesbeek kreeg woensdag die hoge onderscheiding opgespeld.

Hij wist een familiedrama in Havelte te voorkomen waarbij een moeder en haar twee jonge kinderen in levensgevaar waren. De moedige kapitein schoot met gevaar voor eigen leven te hulp toen de ex van de vrouw met een geladen wapen de woning van het gezin was binnengedrongen.

Het is inmiddels bijna 13 jaar geleden dat de buurvrouw van Henk om hulp vraagt nadat ze haar twee kinderen bij haar ex heeft opgehaald. Onderweg naar huis hoort ze dat haar ex buiten zinnen in zijn auto is gesprongen en weg is naar haar woning in Havelte. Ze schakelt de hulp in van Henk en zonder te aarzelen besluit hij het donkere huis in te gaan, gevolgd door zijn buurvrouw.

Drie kogels

Henk ziet dat de man achter twee planten verscholen zit en hoort vervolgens een klik. Vanwege zijn jarenlange kennis en ervaring bij de landmacht herkent hij het geluid van een wapen dat weigert.

Zonder te aarzelen duwt hij zijn buurvrouw uit de vuurlinie de keuken in en loopt op de ex af. Henk overmeestert hem, neemt het wapen af en houdt de man in de houdgreep totdat de politie na een half uur arriveert. De ex-man had drie kogels in zijn wapen. Voor zijn ex-vrouw en 2 voor hun kinderen, zo verklaarde de man zelf.

Bijzondere onderscheiding

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten sprak vandaag publiekelijk haar bewondering uit voor Henk. ”Henk, jij speelde de hoofdrol, die allesbepalend was voor het leven van anderen. Vanwege jouw moedige inzet heeft het Zijne Majesteit De Koning behaagd jou de Eerepenning voor menschlievend hulpbetoon in zilver toe te kennen. Een hoge civiele dapperheidsonderscheiding, die in Nederland zelden wordt uitgereikt en daarom exclusief en extra bijzonder is.”