Gezondheid

Helpt #IkBenOpen ook voor boeren met mentale problemen?

Een ‘O’ op je hand tekenen en daar een foto van delen met de hashtag #IkBenOpen. Die socialmediacampagne moet jongeren vanaf vandaag gaan helpen om hun mentale gezondheid te bespreken. In Nederland lijden miljoenen mensen aan psychische aandoeningen, zoals depressies, angststoornissen en burn-outs.

De Nederlandse boeren krijgen ook veel voor hun kiezen. Niet voor niets protesteerden ze vorige week massaal in Den Haag. Het taboe om mentale klachten te bespreken is op het stugge platteland misschien nog wel het grootst. Hoe gaan zij hiermee om? Willem Leys, sociaal werker voor boeren belangenorganisatie ZLTO: “Ik kom veel op het erf als een boer aan de bel trekt, dat vinden ze heel moeilijk. Het is taboe, gewoon doorwerken is het credo.”

‘Ik kon het niet meer’

Voormalig boer Marcel Rijkers stortte in, kreeg hulp van Luys en krabbelde weer op. Zonder zijn bedrijf, want daar zette hij een punt achter. “Heel moeilijk, maar ik kon het niet meer. Ik heb al mijn varkens en koeien weggedaan, wil misschien iets met jongerenwerk gaan doen of een paardenpension openen.”