Sport

Helft van Nederlanders vindt voetbal eerlijker door VAR

Hoewel de videoscheidsrechter nog vaak zat voor discussie zorgt, vindt toch de helft van de Nederlanders dat voetbal eerlijker is geworden door de VAR. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland waar 3000 mensen aan meededen.

Op de vraag of het voetbal in zijn algemeenheid eerlijker is geworden door de VAR antwoordt 50 procent instemmend. Een kleine groep van 18 procent vindt dat het voetbal niet eerlijker is geworden door tussenkomst van de videoscheids. Een grotere groep van 32 procent van de Nederlanders weet het simpelweg nog niet.

Wat is de VAR?

De VAR staat voor Video Assistant Referee. Oftewel een scheidsrechter die niet in het stadion aanwezig is, maar op een televisiescherm de gehele wedstrijd bekijkt. De VAR kan als extra oog bepaalde momenten terugkijken en de scheidsrechter in het stadion adviseren, mocht hij iets opvallends zien.

Lees ook: Onenigheid over VAR na nederlaag Ajax: ‘We hebben dat toch nooit gehad?’

Het VAR-moment van gisteren tijdens de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Chelsea leverde veel discussie op. De scheidsrechter in het Johan Cruijff Stadion keurde in eerste instantie de goal van Promes gisteren goed, maar de VAR besloot anders en gaf aan dat Promes randje buitenspel stond. Op social media was er al discussie over het moment, want volgens veel mensen had deze goal goedgekeurd kunnen worden.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Beeld: EPA