Politiek

Haven van Rotterdam probeert Brexit-problemen voor te zijn

Het is alle hens aan dek in de Rotterdamse haven. Met nog 13 dagen te gaan lijkt het eindelijk zover: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie en Brexit is een feit.

Een belangrijk moment, want de Nederlandse havens worden dan deel van buitengrens van de Europese Unie. En dat brengt een hoop nieuwe regels met zich mee.

Flyeren om Brexit chaos in de haven te voorkomen

Om te voorkomen dat er direct na de Brexit chaotische taferelen ontstaan, delen medewerkers van de Rotterdamse haven daarom vrijdag speciale flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs.

Het is essentieel dat alle chauffeurs straks goed weten wat ze te wachten staat. Als het vrij reizen naar Engeland niet meer mogelijk is moeten ze ineens een boel papierwerk in orde hebben, zoals: de boeking bij de ferrymaatschappij terug naar Nederland en douaneaangifte van de te vervoeren goederen.

Lees ook: Organisatie Brexit-uitzwaaifestival kan zich definitief opmaken voor feestje

In totaal heeft de Rotterdamse haven ruim 20.000 folders in acht talen besteld. De folder toont waar de tijdelijke parkeerlocaties in de buurt van de terminals zijn ingericht. De haven waarschuwt uitdrukkelijk: Ga pas rijden nadat douaneaangifte is gedaan en de douanedocumenten zijn aangemeld.

Zonder papier zorg je voor file

Het is heel belangrijk voor de Rotterdamse haven dat iedereen op tijd op de hoogte is, omdat chauffeurs die hun papieren niet op orde hebben voor lange files kunnen zorgen.

Er komen zo’n 1 miljoen vrachtwagens per jaar in Rotterdam aan. Samen vervoeren ze een slordige 42 miljoen ton aan goederen van en naar Groot-Brittannië.