Lifestyle & Entertainment

Meerderheid Nederland wil 'haringhappen' als cultureel erfgoed

Zo’n 64% van de Nederlanders wil dat ‘haringhappen’ bij de viskraam op de lijst van cultureel erfgoed belandt. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder bijna tweeduizend mensen.

De respondenten kregen de vragenlijst naar aanleiding van de uitspraken van een Haarlems raadslid dat zich hard maakt voor de lokale viskraam Balk Visch in Haarlem. Er is al tijden gedoe rondom het standplaatsbeleid voor deze viskraam, die daar al ruim 70 jaar daar gevestigd is. De toekomst is onzeker vanwege Europese regels.

Lees ook: Viskraam Balk Visch dreigt vaste plek in Haarlem na 72 jaar te verliezen

Louise van Zetten, Raadslid bij de lokale partij Hart voor Haarlem wil de traditie van het ‘haringhappen’ bij de viskar beschermen en zo de standplaats verzekeren. “We moeten onze traditie hooghouden en verdedigen. We mogen best wel wat feller zijn en de Europese regels zo omzeilen. De viskraam is zo Nederlands, net zoals het frietkot in België, dat is daar ook cultureel erfgoed.”

Oliebol, kroket en frikandel in top 3

Als gevraagd wordt of mensen bij een viskraam komen antwoord 47% van wel, terwijl 26% er straal voorbij loopt. Andere typische Hollandse delicatessen die ook wel op het lijstje van beschermd erfgoed mogen zijn: de oliebol met 41% van de stemmen, daarna de kroket met 21% en tenslotte de frikandel met 11%.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.