Misdaad

Partij harddrugs gevonden op Nederlands marineschip na grondige doorzoeking

De Koninklijke Marechaussee heeft bij het doorzoeken van de Zr. Ms. Johan de Witt in Den Helder zaterdag harddrugs aangetroffen. Het marineschip was donderdag teruggekeerd uit het Caribisch gebied.

Een gecombineerd zoekteam van de marechaussee en douane trof de drugs aan boord van het marineschip aan verstopt in pakketten. Het gaat om ongeveer 11 kilo harddrugs, vermoedelijk cocaïne, meldde de marechaussee zondag.

Zo wordt de Koninklijke Marine opnieuw in verlegenheid gebracht. ”We vinden het buitengewoon vervelend dat er een lading drugs is aangetroffen op het Zr. Ms. Johan de Witt. Bij de marine geldt er een zerotolerancebeleid”, vertelt Woordvoerder Alex Kranenburg. ”Bezit, gebruik of handel in drugs leidt direct tot ontslag.”

Eerdere drugsvondst

Het doorzoeken begon vrijdag onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in het kader van een lopend drugsonderzoek. Na de aanhouding van een Nederlandse militair aan boord van het schip op 24 september op Curaçao waren er sterke aanwijzingen dat er verdovende middelen aan boord waren. Deze militair had harddrugs in zijn rugtas zitten. Ook hierbij ging het om 11 kilo, waarschijnlijk cocaïne.

Lees ook: Doorzoeking Nederlands marineschip nadat militair 11 kilo drugs in rugtas had

Daarom was besloten bij terugkeer van het schip uit het Caribisch gebied een grote zoekactie te starten. Dat gebeurde onder meer met honden van de douane en inzet van veel mensen. Donderdag is al het personeel bij het van boord gaan gecontroleerd. Ook drie helikopters die aan boord stonden zijn doorzocht. Daarbij was niets aangetroffen. Zaterdag werd dus weer 11 kilo gevonden.

Nog vast

De eerder aangehouden militair, een man van 23 jaar uit Haarlem, zit nog in hechtenis. Het onderzoek richt zich vooral op zijn betrokkenheid. Defensie hanteert een zerotolerancebeleid met betrekking tot harddrugs. Militairen die dat bij zich hebben, worden direct ontslagen.

Op het schip is er een vaste bemanning van 150 personen, dat kan worden uitgebreid tot zo’n 500 militairen.

ANP/Redactie