Dieren

Haan mag drie dagen op 18 meter hoge mast worden gehesen op Schiermonnikoog

De eeuwenoude traditie op Schiermonnikoog waarbij een haan met Pinksteren drie dagen lang in een mandje op 18 meter moet doorbrengen, mag blijven bestaan.

Dit heeft de hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State, dinsdag besloten.

‘Vreemde uitspraak’

Het Comité Dierennoodhulp, dat de rechtszaak had aangespannen omdat het de traditie dierenmishandeling vindt, haalt daarmee bakzeil. ”We vinden deze uitspraak erg vreemd”, begint Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. ”We hebben bij de Raad van State met vijf deskundigen aangetoond dat het wel degelijk dierenmishandeling is en dus had de vergunning geweigerd moeten worden. Wij vinden het ook vreemd dat dierenmishandeling volgens de Raad van State niet kan leiden tot het intrekken van de vergunning. Hieruit volgt dus dat een evenementenvergunning niet geweigerd kan worden ondanks dat er strijdigheid is met hogere wetgeving zoals de wet Dieren. Dieren worden op deze manier op geen enkele manier beschermd vooraf, want er vindt geen toets plaats.”

Maar Comité Dierennoodhulp laat het er niet bij zitten: ”Dierenmishandeling kan op deze manier structureel plaats blijven vinden. Onbegrijpelijk dat dieren met de Kerst nog een trap na krijgen van de Raad van State. Ze zijn opnieuw vogelvrij verklaard. We zullen blijven doorgaan om deze dierenmishandeling te stoppen.”

Welke stappen het comité nu gaat ondernemen is nog niet bekend.

Kallemooifeest

Het feest dat de bewoners van Schiermonnikoog met Pinksteren vieren wordt Kallemooi genoemd. Dit feest kan worden gezien als een vruchtbaarheidsritueel, zoals dat al eeuwen wordt gevierd in meerdere Scandinavische landen. Onderdeel is het hijsen van de ruim 18 meter hoge Kallemooi-mast met daar bovenin een man met een haan. Deze is eerder door een jongeman  ontvoerd uit een kippenhok op het eiland.

Lees ook: Opsluiten eenzame haan in 18 meter hoge mast stuit op verzet

Na opsluiting van drie dagen – met water en voer – wordt de mast weer gestreken en wordt de haan weer teruggebracht naar de eigenaar.