Weer & Verkeer

Haal de barbecue maar tevoorschijn: nazomer is komend weekend terug

Net als afgelopen weekend laat de nazomer zich komend weekend opnieuw van zijn beste kant zien. Weeronline voorziet voor zaterdag veel zon en aangename temperaturen. Zo kan het zondag in het zuiden en zuidoosten 25 graden worden.

Vanaf vrijdag breekt een warme periode aan. De wind verlaat de frisse noordhoek en draait vrijdag naar oost en in het weekend naar zuidoost tot zuid. Daarmee wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd. Vrijdag wordt het 17 graden in het noorden en 20 graden in het zuiden.

Zondag een graadje warmer

In het weekend is het zaterdag zonovergoten en zeer aangenaam met temperaturen tussen de 21 en 24 graden.

Zondag wordt het overal nog een graadje warmer en kan het in het zuiden en zuidoosten 25 graden worden. Wel neemt, na een zonnige start, de bewolking toe en in de middag volgen vanuit het zuidwesten enkele buien.

Temperaturen boven de norm

Het ziet ernaar uit dat de temperatuur ook na het weekend ruim boven de norm uitkomt. Temperaturen rond de 18 graden zijn gebruikelijk eind september. Begin volgende week is het veelal 21 tot 23 graden, later in de week wordt het met 18 tot 21 graden iets koeler, maar niet onaangenaam. Wel is dagelijks kans op enkele buien.

Lees ook: Zonaanbidders opgelet: vandaag waarschijnlijk laatste mooie nazomerdag

Een periode die lijkt op zomer is van september tot half november niet ongebruikelijk. Er zijn dan ook vele namen voor nazomers beschikbaar. Een nazomerse periode in september wordt ook wel een Oudewijvenzomer genoemd. In Noord-Amerika spreekt men van een Indian Summer. Fraai weer rond 29 september wordt ook wel een Sint Michielszomertje genoemd.

ANP