112

Haagse ondernemers bereiden zich voor op onrustige jaarwisseling, cafés dichtgespijkerd

Een paar uur voordat de jaarwisseling in Den Haag – en in de rest van het land – losbarst, besluiten ondernemers in onder andere de wijk Laak hun zaak hermetisch af te sluiten.

Zo haalt Leo Dommanschet van Leo’s Koffiehuis zijn spul binnen en laat de luiken zakken. Even verderop wordt een winkel vakkundig dichtgespijkerd.

‘Zien hoe het gaat’

“Voordat de jaarwisseling in Den Haag begint, is voor mij de lol er al af”, laat Dommanschet weten aan Hart van Nederland. “Vandaar dat ik de beslissing heb genomen om de boel te sluiten en de rolluiken naar beneden te doen. We zien wel hoe het gaat.”

Lees ook: Agenten bekogeld met vuurwerk en stenen in Duindorp

Dit soort voorzorgsmaatregelen waren vorige jaren totaal niet nodig, vertelt de horecaondernemer. “Toen hadden we een vreugdevuur. De jongens waren heel de week bezig met opbouwen, met een muziekje en een lekker drankje erbij. De saamhorigheid was er, dat is ons nu ontnomen.”

‘Er gaat wat gebeuren’

Volgens Dommanschet is het wachten op rellen. Wat er precies staat te gebeuren, wil hij niet vertellen. “Maar dat er wat gaat gebeuren, kun je best van me aannemen.”

Hij vindt het niet verwonderlijk. “Ik snap wel dat je je ongenoegen uit door fikkie te stoken. Maar ik heb er geen begrip voor dat er auto’s van werkende mensen in de brand worden gestoken.”

Lees ook: Burgemeester Den Haag heeft ‘groeiende boosheid’ om kraaienpoten bij brandweer

Het begrip van de Haagse ondernemer heeft wel een grens. Hij kan er niet bij dat er eerder vandaag kraaienpoten zijn neergelegd bij een brandweerkazerne in Den Haag. “Stel dat het huis van je moedertje in brand staat, dan kan de brandweer dat niet blussen!”