Politiek

Grote verdeeldheid over schrappen toelatingstoets pabo

Nederlanders zijn verdeeld over het plan van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om de toelatingstoets op de pabo te schrappen. De maatregel moet het lerarentekort tegengaan en het vak aantrekkelijker maken, stellen de partijen.

Ruim een derde van de Nederlanders (39%) is het eens met de vier coalitiepartijen dat er onorthodoxe maatregelen nodig zijn om het lerarentekort terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder 1800 mensen.

Lees ook: Coalitiepartijen willen toelatingstoets pabo schrappen om lerarentekort tegen te gaan

Toch is lang niet iedereen voorstander van het plan. Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) vreest dat het schrappen van de toetsen ten koste gaat aan de kwaliteit van het lerarenonderwijs.

425 miljoen euro voor pabo?

Met een investering van 425 miljoen euro zou ook al een flinke stap kunnen worden gemaakt, zo zegt de Onderwijsbond. In de praktijk zou dat neerkomen op 25 euro per Nederlander per jaar.

Voor een gezin met twee kinderen betekent dat dus een extra kostenpost van 100 euro per jaar. Maar ook dat gaat volgens een meerderheid van de Nederlanders (53%) veel te ver.