Politiek

Groen licht voor windparken aan de kust, genadeslag voor bezwaarmakers

Er is groen licht voor het bouwen van de windmolenparken voor de Noordzeekust, tussen IJmuiden en Scheveningen. De Raad van State heeft dat vandaag bepaald. Verschillende partijen hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen, de raad veegde dat van tafel.

Het gaat om twee locaties voor windparken tussen Scheveningen en IJmuiden, op ruim 18 kilometer uit de kust. Dat heeft de Raad van State bepaald, nadat onder meer inwoners van Zandvoort, een hotel in Noordwijk, strandpachters en vissers daar bezwaar tegen hadden gemaakt.

De bezwaarmakers wilden dat de windturbines een stuk verderop zouden komen. Dan zouden ze vanaf de kust niet te zien zijn en zou er bovendien minder schade ontstaan aan flora en fauna. Maar de Raad van State vindt dat de bezwaar makende kustbewoners te ver weg wonen om last te kunnen hebben van de windmolens.

Verlies aan visgebied

Onder de bezwaarmakers was visser Nico van der Plas, hij verliest twintig procent van zijn visgebied. Strandpaviljoen eigenaar Huig Molenaar vindt de windturbines een vervuiling van de horizon. Albert korper van Stichting Vrije Horizon vecht al jaren tegen de windmolens maar de uitspraak van de Raad van State is de genadeslag.

De overheid wil haast maken met windmolenparken op zee, om de afspraken uit het energieakkoord te kunnen halen.