Opmerkelijk

Greta Thunberg's boze uitgeprinte hoofd in de strijd tegen wegwerpplastic

We kennen allemaal de piepjonge klimaatactiviste Greta Thunberg. Zij is nu het gezicht van een nieuwe trend, geboren in Israël: ‘Greta Shaming’. Een arts van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn vond deze actie zo mooi, dat zij hem voortzette op haar eigen werkplek.

In Tel Aviv en Jeruzalem hangen foto’s van een boze Thunberg boven plastic bestek, bordjes en bekertjes in verschillende kantoren. Dit om mensen bewust te maken van al het schadelijke wegwerpplastic dat ze gebruiken. (Tekst gaat verder onder tweets)

Aan Linda.nl vertelt Anke Kröner (41) over de actie die haar zo inspireerde. Nadat social media deskundige Marije Knevel in de talkshow Ladies Night opriep om de sympathieke actie ook in Nederland groot te maken, twijfelde Kröner geen moment.

“We gooien in het ziekenhuis de hele dag plastic weg. Bijna alle materialen zijn verpakt”, vertelt ze aan Linda.nl. “Spuiten worden door de fabrikant per stuk steriel verpakt in plastic. Zo’n steriel spuitje is af en toe nodig, maar daarvoor hoeven ze niet allemaal los verpakt te worden.” Het plastic scheiden kan vaak niet om hygiënische redenen.

‘More plastic?’

Thuis scheidt Kröner haar plastic, op werk belandt het op een grote hoop. En dat frustreert de medisch specialiste. “Bij mij op de werkvloer zijn er weleens mensen geweest die duurzaamheid wilden aanpakken, maar hier is vervolgens geen budget voor.” Dus heeft ze het heft in eigen hand genomen en prijkt het gezicht van Greta met de tekst “More plastic?” nu boven de in plastic verpakte medicijnen en apparatuur. Hiermee hoopt Anke haar collega’s bewuster te maken en iets te doen aan al het plastic dat verspild wordt.