Misdaad

Minister Grapperhaus 'verbijsterd' over rapport doodgeschoten Hümeyra

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is geschokt door het inspectierapport over de moord op het Rotterdamse tienermeisje Hümeyra. Hij sluit zich aan bij het oordeel dat de overheid ernstig tekort is geschoten.

Grapperhaus heeft de conclusies “echt met verbijstering gelezen”. Hij heeft de uitkomst ook met de nabestaanden besproken. “Ik heb ook uitgesproken dat ik het tekortkomen verschrikkelijk vind. Hümeyra komt daardoor niet meer terug, dat is verschrikkelijk. Het enorme leed blijft voor altijd bij ze.”

Lees ook: Hulpverleners lieten Hümeyra compleet in de kou staan, blijkt uit onderzoek

Wat de minister betreft moeten er drie dingen veranderen. Stalking moet in de toekomst beter worden herkend door de instanties die er over gaan, en risico’s moeten beter worden ingeschat. Voor slachtoffers moeten effectieve veiligheidsmaatregelen worden getroffen, en stalkers moeten harder worden aangepakt.

De Inspectie van Veiligheid en Justitie concludeerde dat politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland ernstig tekort zijn geschoten. Of dat nog gevolgen zal hebben voor de leiding, daar wilde Grapperhaus niet op vooruit lopen. “Daar wil ik eerst goede gesprekken over voeren.”

Te laat voor Hümeyra

De Rotterdamse politie zegt te zijn tekortgeschoten in de aanpak van de stalking van de 16-jarige Hümeyra. “Dat spijt ons zeer. Hümeyra vroeg veelvuldig om hulp en bescherming, omdat zij bang was dat haar ex-vriend haar iets zou aandoen. Wij hebben haar als politie die bescherming onvoldoende geboden”, zegt politiechef Hans Vissers.

De politie in Rotterdam gebruikt pas sinds dit jaar een nieuwe methode bij stalkingszaken, maar dat kwam voor Hümeyra te laat. Zij werd in december vorig jaar in de fietsenstalling van haar school doodgeschoten.

Tegenwoordig krijgt een stalkingsslachtoffer meteen een vaste contactpersoon en een zogeheten casusregisseur toegewezen. Hümeyra had bij haar talrijke meldingen en aangiftes bij de politie steeds te maken met andere medewerkers, waardoor ze steeds haar verhaal opnieuw moest vertellen.

ANP