112

GEZOCHT: Overvallers landhuis mogelijk bekend in omgeving

Twee gemaskerde mannen overvielen woensdagochtend 13 maart een ouder echtpaar in hun landhuis aan de Tongerenseweg in Vierhouten. De daders struinden bijna twee uur door de woning, waarna ze er met een gevulde kluis en de auto van de slachtoffers vandoor gingen. Ondanks hun vermomming heeft de politie duidelijke sporen naar de daders.

De overvallers wisten die middag rond 11.30 uur het huis binnen te komen. Op dat moment was alleen de man des huizes aanwezig; zijn vrouw arriveerde een half uurtje later. Nadat ze het huis hadden doorzocht, troffen ze uiteindelijk de kluis aan. In deze kluis bewaarde het echtpaar hun sieraden.

Mogelijke handlangers in volgauto’s

Rond 13.15 uur gingen de mannen ervandoor in de zwarte Volkswagen Golf van de bewoners. Er zijn bewakingsbeelden van deze auto die vanaf de Tongerenseweg richting het centrum rijdt. De auto wordt kort daarna gevolgd door twee andere auto’s: een rode Peugeot en een grijze Jeep.

Mogelijk hebben de daders hulp gehad van de inzittenden van deze volgauto’s. Een uur eerder, tijdens de overval, reden deze auto’s namelijk ook al door het centrum in de richting van het landhuis. De politie hoopt dat iemand de auto’s herkent of heeft zien rijden.

Het is mogelijk dat de Jeep en/of de Peugeot niets met de overval te maken hebben; in dat geval zijn de inzittenden mogelijk belangrijke getuigen.

Vluchtauto aangetroffen door boswachter

Een vrijwilliger die helpt bij het bosbeheer doet twee dagen na de overval bij toeval een ontdekking. In het bosgebied Schotkamp bij Elspeet ziet hij de zwarte Volkswagen Golf, nabij het fietsknooppunt 87 en 88. Dit is, circa 10 kilometer verderop, zo’n bijzondere plek dat de politie vermoedt dat de mannen de omgeving goed kennen.

Mogelijk is wandelaars of fietsers in deze omgeving iets opgevallen. Heeft u iets gezien? Laat het de politie weten.

Eén dader heet mogelijk Ruud

Het viel de slachtoffers op dat de mannen beleefd spraken. Eén van hen sprak het echtpaar ook aan met ‘U’. Daarnaast spraken de overvallers onderling met elkaar, waarbij één keer de naam ‘Ruud’ werd genoemd. Mogelijk heet één van de daders echt zo, maar misschien wilden de daders bewust een dwaalspoor creëren.

Verder droegen ze beide een anonymous-masker, maar was er wél een duidelijk lengteverschil tussen de mannen. Eén van hen was zo’n 1.80m lang, de andere was kleiner en smaller gebouwd. Beide oogden vrij jong en hadden een slank postuur. Eén van de mannen had blauwe ogen.

Gestolen sieraden

In de kluis zaten o.a. diverse sieraden, waaronder deze gouden halsketting. Verder zijn er diverse oorbellen, manchetknopen en verschillende ringen gestolen. Ook een set met parelsieraden is meegenomen.

Heb jij meer informatie over deze zaak? Bel dan naar de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.