112

Gezin raakt alles kwijt bij brand waarbij bewoner uit raam sprong: 'We moeten opnieuw beginnen'

Erna Boswinkel is in Den Haag als ze een ‘s nachts een telefoontje krijgt van het ziekenhuis. Haar man is daar opgenomen, nadat hij uit het dakraam van hun brandende woning in Zutphen was gesprongen. “Hoe het in godsnaam heeft kunnen gebeuren, geen idee, maar het hele pand is afgebrand.”

De man van Erna ligt te slapen, als hij plotseling wakker wordt van een ‘bedompte lucht’. “Hij had wel een rookmelder, maar die had hij dus niet gehoord. Hij stopt altijd watten in zijn oren,” vertelt Erna. De man probeert eerst via de trap de brandende woning te verlaten, maar door het vuur is de leuning zo heet geworden dat hij zijn hand verbrandt.

Lees ook: Man springt uit raam bij grote brand in woning Zutphen, brandweer redt kat

De man vlucht daarop terug naar hun slaapkamer op de zolderverdieping, waar hij via het dakraam naar beneden springt. Het dakterras breekt zijn val, maar de man wordt wel gewond naar het ziekenhuis gebracht. Inmiddels gaat het beter met hem, vertelt zijn vrouw Erna. “Hij denkt dat hij zo opgehaald mag worden, maar ik denk dat hij nog wel even mag blijven.”

‘Het is allemaal weg’

Van de woning is niets meer over. Die werd door de uitslaande brand volledig verwoest. “We moeten opnieuw beginnen,” vertelt Erna. “Foto’s van de kinderen toen ze klein waren, leuke gedichtjes, schilderijtjes. Noem het maar. Het is allemaal weg.”