Gezamenlijke vredesmanifestatie op de Dam als antwoord op aanslagen Nieuw-Zeeland

Dertien organisaties houden zondagmiddag om 14.00 uur een vredesmanifestatie op de Dam in Amsterdam. Aanleiding zijn de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij een rechts-extremistische schutter vrijdag 49 mensen doodschoot en tientallen verwondde.

Zaterdag liggen er nog tientallen mensen in het ziekenhuis door de aanslag.

‘Moslim, jood, christen of andersgezinden, kom allen’

Doel van de bijeenkomst is het tonen van solidariteit met slachtoffers en nabestaanden en ”een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur”, aldus de initiatiefnemers. ”Moslim, jood, christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt.”

Lees ook: Bijzondere herdenking in Rotterdamse moskee voor slachtoffers Christchurch

Er zijn verscheidene sprekers en de slachtoffers worden herdacht met een minuut stilte. Belangstellenden wordt gevraagd witte bloemen mee te nemen.

De manifestatie wordt georganiseerd door religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke instanties als het Humanistisch Verbond, de Raad van Kerken in Nederland, het Centraal Joods Overleg, de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en vredesbeweging PAX.

Wake

Vrijdag werd er op de Dam in Amsterdam ook al een wake gehouden voor de slachtoffers. Ook elders in de hoofdstad was er aandacht voor de aanslag.

Lees ook: Wake in Amsterdam voor slachtoffers terroristische aanslagen Nieuw-Zeeland

Op het Centraal Station werd vrijdagavond op initiatief van de gemeente de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd uit solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de terroristische aanslagen op de moskeeën.

ANP/Redactie