Lifestyle & Entertainment

Genderneutraal shoppen: 'Dag, mag ik speelgoed voor een… kind?'

Minister Ingrid van Engelshoven van emancipatie heeft met haar uitspraken over het onder de loep nemen van stereotype speelgoed flink wat stof doen opwaaien. Zo veel dat ze zelfs nog een tweet de wereld in heeft gestuurd om de rust te laten wederkeren. Hart van Nederland legde haar uitspraken voor aan een speelgoedwinkeleigenaar, een neuropsycholoog en een grote fabrikant van speelgoed. Is genderneutraal speelgoed de toekomst?

“Toen we vanochtend de winkel openden, hadden we het nog over dit nieuws. En eigenlijk zeiden we gelijk tegen elkaar: ‘wat moeten we hier nu mee?'” Peter Hof is de eigenaar van een speelgoedwinkel in Zuidlaren, niet ver onder Groningen. En zit in een grappige situatie: zijn winkel is net om van een Intertoys naar een Top1Toys. “Ja, hier hadden we niet op gerekend!” zegt hij met een knipoog.

Zijn de borden in de winkel genderneutraal?

Hoe genderneutraal is zijn winkel? “Het is echt niet zo dat we de borden met ‘meisjes’ of ‘jongetjes’ in de winkel hebben hangen. We zetten natuurlijk wel de barbies bij de poppen, maar daar blijft het bij” aldus de ondernemer. Hij ziet in de woorden van de minister een oplossing voor een probleem dat er niet is.

Lees ook: Stofzuiger voor meisjes, boormachine voor jongens: minister wil eind aan seksistisch speelgoed

Hof heeft ook nooit zo naar deze kwestie gekeken. “Mijn dochter kwam toen ze klein was bij mij vragen waarom we geen speelgoedautootjes in huis hadden. We hebben haar spaargeld toen bij elkaar geraapt en zijn naar de speelgoedwinkel gegaan. Ik dacht er helemaal niet over na. Als zij met een auto wilde spelen dan was dat goed.”

Gebaseerd op veel onderzoek

De minister krijgt ook bijval. Neuropsycholoog Jelle Jolles kan zich namelijk vinden in haar woorden: “ze kijkt naar hoe de Fransen het nu doen. Die hebben de wetgeving gebaseerd op heel veel onderzoek. En uit dat onderzoek blijkt dat de omgeving heel erg van invloed kan zijn op een kind.” Met andere woorden: als je tegen een meisje zegt dat ze zich als een meisje moet gedragen, dan zal ze dat ook sneller doen. En dat is niet goed voor de ontwikkeling van een kind, aldus Jolles.

Met de vraag of hij snapt dat veel ouders zoiets zullen hebben van “zucht… laat ons lekker zelf bepalen wat goed is voor onze kinderen” weet hij wel raad: “leuk dat je dat zegt. Ouders kunnen gewoon helemaal niet meer kiezen. Sla zo’n folder van de speelgoedwinkel maar eens open. Je ziet heel duidelijk onderscheid tussen jongens- en meisjesspeelgoed.”

“Ik kom geen pop of auto afpakken”

Dan de vraag hoe de fabrikanten erover denken. Hasbro zegt al lange tijd te zien dat er een nieuwe trend gaande is. Een trend met meer genderneutraal speelgoed. Sterker nog: ze proberen er al rekening mee te houden. Ook in het beeldmateriaal dat ze verspreiden: jongens met poppen, meisjes met stoere actiefiguren, van alles wat. Fabrikant Mattel gaf eerder deze week al aan bijvoorbeeld de Barbiepoppen meer inclusief te willen maken. Ze introduceren daarbij de Creatable World-collectie die bestaat uit genderneutrale poppen.

Ondertussen heeft de minister ook nog van zich laten horen online. Ze probeert vooral de rust te bewaren door te schrijven dat ze echt het speelgoed van kinderen niet komt afpakken. “En door.” sluit ze haar korte bericht af, in de hoop de discussie snel achter zich te laten.

“D66-hobbyisme, hou toch op”

Of de minister het verhaal nu snel achter zich wil laten of wil afzwakken, maakt de Kamer niet uit. Diverse Kamerleden reageren op de berichtgeving. Zo is VVD’er Antoinette Laan behoorlijk fel op Twitter: “doe normaal. Vrouwen en mannen laten zich niet weerhouden om bij de brandweer of in de zorg te werken door het uiterlijk van een Playmobil-poppetje.”

Ook bij de PVV zijn de woorden van de minister, vanochtend  in het AD, in het verkeerde keelgat geschoten. Harm Beertema zegt bij Hart van Nederland dat hij zich enorm over de uitspraken heeft verbaasd: “wat een D66-hobbyisme wordt hier nu toch weer bedreven. Ze houdt zich bezig met een standpunt van een minieme minderheid, dat ze alle ouders in Nederland op wil leggen. Hou toch op!” Wat Beertema betreft zou de minister zich beter druk kunnen maken over de problemen in het onderwijs: “daar wil namelijk niemand meer voor de klas staan!”

Foto: Hasbro